Serviciul secret al MAI rămâne fără 600 de posturi. Tudorache: Era nevoie de o redefinire a competenței, se suprapunea cu SRI

Serviciul secret al MAI rămâne fără 600 de posturi. Tudorache: Era nevoie de o redefinire a competenței, se suprapunea cu SRI
Publicat: 27/10/2016, 18:10

Ministrul de Interne Dragoș Tudorache a declarat că cel mai târziu în a doua săptămână din noiembrie ordonanța de urgență prin care serviciul secret al MAI se va reorganiza din DIPI în Unitatea de Protecție Internă (UPI), ca structură militarizată de protecție a personalului MAI, va intra în ședința de Guvern pentru adoptare.

Tudorache a explicat, într-o conferință online cu publicul, organizată de Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, cum s-a ajuns la ideea reorganizării DIPI, spunând că exista această discuție încă de pe vremea lui Petre Tobă și că inclusiv cadrele DIPI au resimțit nevoia redării credibilității acestui serviciu secret, în urma scandalurilor în care a fost implicat în mandatul lui Gabriel Oprea, reflectate în dosarele penale de la DNA.

„Necesitatea reorganizării DIPI fusese stabilită dinainte să vin eu, predecesorul meu o identificase. Tot ce se întâmplase în ultimul an, pornind de la utilizarea fondurilor operative, scandalul cu DNA, arătase o zonă de vulnearbilitate într-o structură care nu își permite așa ceva. Într-o structură care trebuie să vegheze la integritatea personalului MAI, nu-ți poți permite să continui cu o structură care s-a decredibilizat”, a declarat Tudorache.

Ministrul a mai precizat că o altă nevoie de reorganizare a pornit din faptul că toată comunitatea de informații a fost de acord că DIPI își suprapune competențele cu cele ale SRI. Era nevoie de o „reașezare a competențelor”, a spus Dragoș Tudorache.

„Exista o zonă de suprapunere cu ce făceau alte structuri de informații, în special SRI, care putea permite DIPI să implementeze mandate de securitate națională și pe alte zone care nu priveau personalul MAI.
Am constatat că nevoia de redefinire a competenței era recunoscută de toată lumea, inclusiv de colegii din sindicatele MAI”, a declarat Dragoș Tudorache.

Ministrul nu a lămurit problema ridicată de mai multe ong-uri, care au semnalat că noua structură primește oficial, în textul ordonanței de urgență, puteri similare cu cele ale SRI, de a intercepta comunicațiile electronice.

Necesitatea militarizării serviciului secret, căreia i s-au opus în special sindicatele din MAI, conform ministrului Tudorache, a fost motivată de nevoia de integritate la nivelul acestei structuri, dar și de faptul că nu putea colabora eficient cu celelalte servicii secrete din România, care sunt toate militarizate.

„Pentru a putea să ai o interacțiune la nivelul unor standarde operațiuni comune, trebuie să poți acționa cu aceleași instrumente. DIPI era singura structură din comunitatea de informații care nu e o structură militară. (Era nevoie de) Instrumentele care să-ți asigure integritatea cadrelor din structură – teste de integritate pe care le poți aplica sistematic doar cadrelor militare”, a mai spus Tudorache.

Ministrul de Interne a explicat că reorganizarea DIPI va presupune ca întreg personalul acestui serviciu secret să fie pus la dispoziție, procedură prevăzută de statutul polițiștilor, iar cei care vor dori să rămână în noua structură vor fi nevoiți să se supună testelor de integritate.

„Ei pot reintra în DIPI în urma unor testări foarte riguroase. Cei care nu vor dori – foarte multe cadre vor să rămână – dar cei care nu vor vrea, nu se vor regăsi în filozofia caracterului militar al acestei structuri, avem nevoie de acești oameni și se pot încadra în orice altă armă a MAI unde își găsesc menirea”, a precizat ministrul.

Noua structură va avea cu 600 de posturi mai puțin decât DIPI, a anunțat Tudorache. „Eu intenționez să întăresc și Direcția Generală Anticorupție și Direcția de Operațiuni Speciale, căreia îi voi transfera o parte din posturile DIPI, care va deveni o structură mai compactă. Voi degaja de aici 600 de posturi. DOS este o direcție foarte solicitată de structurile de parchet, după decizia CCR privind interceptările”, a explicat Dragoș Tudorache.

Ministrul de Interne a mai declarat că lucrul care l-a uimit cel mai mult când a venit la conducerea MAI a fost situația resurselor umane.

„Îl auzisem pe domnul Tobă înainte menționând situația, nevoia de oameni în sistem, riscurile privind pensionările speciale, dar nu realizasem cât de mare e problema. (Am realizat) când am văzut câte decizii de pensionare anticipată semnez zilnic și care este nevoia pentru a acoperi operațional toate zonele de competență ale MAI”, a spus ministrul.

Ministerul Afacerilor Interne a finalizat reorganizarea serviciului său secret DIPI (fosta unitate militară „Doi și-un sfert”, iar un proiect de ordonanță de urgență a fost pus pe 17 octombrie în dezbatere publică pe site-ul ministerului. Noua structură urmează să fie una militarizată și să poarte denumirea de Unitatea de Protecție Internă (UPI). Șefii noii structuri sunt numiți direct de ministrul de Interne, cu avizul CSAT, iar ministrul dă raportul anual despre activitatea UPI în fața Parlamentului. De asemenea, șefii și agenții acestui serviciu secret al MAI trebuie să îndeplinească criterii de integritate, atât la numirea în funcție cât și când apar suspiciuni că acestea nu mai sunt respectate. Testarea se face de comisii de specialitate, inclusiv prin așa-numitul detector de minciuni (detectarea comportamentului simulat). De asemenea, agenții UPI vor fi testați psihologic periodic. Ambele tipuri de testare, de integritate și psihologică, ar urma să fie obligatorii pentru agenții DIPI, care dacă refuză sunt suspendați, apoi trecuți în rezervă sau puși la dispoziție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
Monica Tatoiu, diagnosticată cu cancer. Medicii au avertizat-o: „Am o hemoragie cumplită”
"Unul era foarte grav". Filmul accidentului din Timiş în care 6 pompieri au ajuns la...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
Cât costă un prânz de 2 persoane, la o tavernă din Grecia! „Cei care vor...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Momentul în care OAMENII s-au îndepărtat PENTRU TOTDEAUNA de neanderthalieni
Marea lovitură pentru Traian BĂSESCU. Abia acum s-a aflat ce s-a întâmplat: I-AU ATACAT familia
Toată Planeta îl plânge. Celebrul compozitor ne-a părăsit
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul...
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Celine Dion spune că a știut înainte de diagnostic că ceva nu era în regulă...
×